joi, 3 iulie 2014

Din BIO-Gradina Leului


  Cat timp cartofii dulci isi alinta frunzele in soare ne bucuram de alte bio-legume proaspat culese. Este timpul pentru castraveti (albi, cornichon, fabio) , fasole verde (diverse forme si culori), anghinare salbatica, dovlecei (portocalii, verzi , zucchini in diverse forme). Cateva exemple:





  

Noutati din Bio-Gradina Leului.

 Generatia de cartofi dulci bio 2014 se dezvolta foarte frumos. Dovada:



vineri, 27 iunie 2014

Cum ne ajuta frunzele de cartof dulce


Spre deosebire de cartofii cu care ne-am obisnuit din copilarie, de la cartoful dulce (Ipomoea batatas L.) putem consuma atat tuberculii cu miez portocaliu, cat si si mladitele si frunzele tinere - sub forma de salata. Acestea contin proteine, glucide, minerale - potasiu, fier, fosfor si vitamine - A, C si B2. De asemenea, sunt o excelenta sursa de luteina.




Potrivit unui studiu realizat in Asia, consumul regulat de frunze de cartof dulce imbunatateste imunitatea si vederea nocturna, previne constipatia si are efect anti-imbatranire. In plus, frunzele proaspete si lastarii au efect hipoglicemiant si hemostazic - opresc sangerarile - si ajuta la detoxifierea organismului.

Arma impotriva diabetului
Un studiu masiv care a inclus 340.234 de participanti, dintre care 12.403 de persoane cu diabet de tip 2, a aratat ca exista o legatura puternica intre consumul de flavonoli si incidenta bolii. Cea mai mare influenta a aratat-o un flavonol specific, myricetinul. Flavonolii sunt un grup de fitonutrienti care au efect anti-inflamator. Aceste substante lupta, de asemenea, impotriva cancerului prin prevenirea inmultirii celulelor canceroase.

Cercetarea, realizata in 26 de centre din 8 tari europene, a demonstrat ca flavonolii au capacitatea de a reduce semnificativ riscul de diabet de tip 2. Cele mai bune surse de myricetin (cantitatea de myricetin per 100 de grame de produs alimentar) sunt:
Frunze de cartof dulce 9,74 mg
Patrunjel crud, 8,08 mg
Coacaze, 7.81mg
Afine, 4,33 mg
Fasole, 2,6 mg
Hreanul, 2.13mg

joi, 26 iunie 2014

Iata cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa consumati cantitati mai mari de cartofi duci

1. Cartofii dulci sunt bogati in antioxidanti, care actioneaza in organism prin prevenirea problemelor inflamatorii, cum ar fi astmul, artrita, guta si multe alte conditii. 

2. Sunt o sursa excelenta de carbohidrati pentru cei care au probleme cu nivelul zaharului din sange. Pot ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange si pot astfel preveni conditii precum rezistenta la insulina.

3. Cartofii dulci sunt sanatosi pentru tractul digestiv. Fiind bogati in fibre digestive, mai ales cand sunt consumati cu coaja, ajuta la ameliorarea constipatiei si pot preveni aparitia cancerului de colon.


Cartofi dulci

4. Sunt indicati pentru femeile gravide sau pentru cele care doresc sa ramana insarcinate, deoarece acestia sunt bogati in acid folic, esential pentru dezvoltarea celulelor si tesuturilor sanatoase ale fatului.

5. Aceasta leguma este bagata in vitamine si alti nutrienti importanti si poate stimula imunitatea sprijinind nevoile organismului.

6. Cartofii dulci sunt indicati pentru prevenirea bolilor de inima. Cu continut ridicat de potasiu, cartofii dulci ajuta la prevenirea declansarii atacului de cord sau a accidentului vascular cerebral. Potasiul ajuta la mentinerea echilibrului electrolitic si a lichidului din organism, aspecte importante pentru stabilizarea tensiunii arteriale si a regalarii functiei cardiace.

7. Aceasta leguma este benefica pentru atenuarea crampelor musculare. Deficientele de potasiu pot cauza crampe musculare, precum si leziuni ale muschilor. Prin adaugarea de cartofi dulci in dieta dvs. zilnica (impreuna cu exercitii fizice corespunzatoare), va puteti astepta la un impuls de energie si mai putine leziuni sau crampe musculare.

8. Cartoful dulce este indicat in tratarea simptomelor legate de stres. Organismul tinde sa foloseasca foarte mult potasiu si alte minerale importante atunci cand se afla sub stres. Cartofii dulci aprovizioneaza organismul cu minerale importante pentru a va mentine in echilibru in timpul perioadelor de stres.

9. Cartofii dulci se afla pe primul loc intr-un clasament nutritional al legumelor, deoarece sunt o sursa importanta de fibre, zaharuri naturale, carbohidrati complecsi, proteine, carotenoizi, vitamina C, fier si calciu.

Asa am inceput sa cultiv cartofi dulci BIO


Pustiul meu incepea diversificarea si am citit acest articol. Am hotarat sa experimentez cultivarea cartofilor dulci, pentru ca cei din magazin sunt plini de pesticide si scumpi. De toamna trecuta cartofii dulci nu-i mai lipsesc baietelului meu din alimentatie. In acest an am inceput sa cultiv si cartofi violet, dar in acntitate mai mica.

Un-cartof-dulce-sau-o-bomba-cu-beta-caroten


Cartofi dulci, gata pentru a fi preparati