vineri, 27 iunie 2014

Cum ne ajuta frunzele de cartof dulce


Spre deosebire de cartofii cu care ne-am obisnuit din copilarie, de la cartoful dulce (Ipomoea batatas L.) putem consuma atat tuberculii cu miez portocaliu, cat si si mladitele si frunzele tinere - sub forma de salata. Acestea contin proteine, glucide, minerale - potasiu, fier, fosfor si vitamine - A, C si B2. De asemenea, sunt o excelenta sursa de luteina.




Potrivit unui studiu realizat in Asia, consumul regulat de frunze de cartof dulce imbunatateste imunitatea si vederea nocturna, previne constipatia si are efect anti-imbatranire. In plus, frunzele proaspete si lastarii au efect hipoglicemiant si hemostazic - opresc sangerarile - si ajuta la detoxifierea organismului.

Arma impotriva diabetului
Un studiu masiv care a inclus 340.234 de participanti, dintre care 12.403 de persoane cu diabet de tip 2, a aratat ca exista o legatura puternica intre consumul de flavonoli si incidenta bolii. Cea mai mare influenta a aratat-o un flavonol specific, myricetinul. Flavonolii sunt un grup de fitonutrienti care au efect anti-inflamator. Aceste substante lupta, de asemenea, impotriva cancerului prin prevenirea inmultirii celulelor canceroase.

Cercetarea, realizata in 26 de centre din 8 tari europene, a demonstrat ca flavonolii au capacitatea de a reduce semnificativ riscul de diabet de tip 2. Cele mai bune surse de myricetin (cantitatea de myricetin per 100 de grame de produs alimentar) sunt:
Frunze de cartof dulce 9,74 mg
Patrunjel crud, 8,08 mg
Coacaze, 7.81mg
Afine, 4,33 mg
Fasole, 2,6 mg
Hreanul, 2.13mg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu